Ageeth Görtz Tel 06-10511916

Keukenadvies dijkwoning – Terwolde

Datum:22 februari 2020 Categorie:, , , ,

Sinds halverwege 2018 wonen de bewoners van een prachtig monumentale dijkwoning tijdelijk in de bijbehorende schuur. Deze ruimte is provisorisch aangepast tot leefruimte zodat ze dicht op de bouwplaats aanwezig zijn en ieder verloren uurtje in hun project kunnen steken. De totale woning wordt gerestaureerd en aangepast naar de wensen van nu maar met behoud van zijn authentieke elementen, zoals de hoge ramen met glas-in-lood en oude deuren. De keuken krijgt eveneens een licht doorleefde uitstraling maar wel in een modern-Scandinavische stijl met industriële details. Als statement wordt een vintage toonbank geplaatst die verbouwd zal worden tot kookeiland en het doorleefde karakter benadrukt.

Om de keuken een rustige uitstraling te geven is gekozen voor een lang werkblad over de volle breedte van de voorzijde van de ruimte. Dit wordt de natte werkplek en wordt voor een deel voorzien van een tegelwand. Daarnaast wordt de vintage toonbank verhoogd en aangepast tot het kookeiland met hierboven een donker gekleurd plafondrek waarin de afzuiging en extra opbergruimte verwerkt worden. De koelkast, vriezer en oven komen in een donker wandmeubel die op maat gemaakt wordt. Om de hoogte van de ruimte extra te benutten en te benadrukken wordt dit meubel verhoogd met open vakken waarin mooie accessoires en kookboeken gepresenteerd kunnen worden. Door te kiezen voor verschillende donkere accenten krijgt de lichte keuken toch een stoere en licht industriële uitstraling

De keuken wordt aan de zuidkant van de woning geplaatst en is voorzien van hoge ramen waarin geel glas-in-lood verwerkt is. Deze beide factoren geven veel warmte in de ruimte. Door te kiezen voor koele kleuren wordt de gevoelstemperatuur minder warm. In dit advies is gekozen voor de kleuren Skylight en Inchyra Blue van Farrow&Ball. Naast de donkere accenten in de keuken krijgt het deel aan de straatkant juist een lichte uitstraling in eikenhout met een licht werkblad. Het vintage kookeiland heeft als basiskleur een zachtgroen-tint met een ossenbloed werkblad welke ook zo behouden blijven.

De deuren naar de hal krijgen de uitstraling van staal maar zijn in werkelijkheid gemaakt van hout waardoor de kosten aanzienlijk lager worden. Ook zorgen ze weer voor een industrieel accent in het totaalplaatje. De deuren naar de veranda blijven in originele staat en worden alleen nog maar opgeschuurd om nog meer het doorleefd karakter te benadrukken. Hierdoor vormen ze een verlengde met de vintage uitstraling van de toonbank.